Het belang van een goede nachtrust wordt vaak nog onderschat. Terwijl we 1/3 van ons leven slapend doorbrengen. Het is een misvatting is dat je perse 8 uur moet slapen om een gezonde nachtrust te hebben. Maar juist je slaapkwaliteit is belangrijk. Om dit te begrijpen leggen we eerst kort uit wat de slaapcyclus inhoud.
Per nacht ga je ongeveer door 5 slaapcycli. Elke cyclus bestaat uit 5 fasen. Deze fasen doorloop je elke keer in dezelfde volgorde.
Fase 1: overgangsfase
Fase 2: lichte slaap
Fase 3 en 4: overgangsfase en diepe herstel slaap
Fase 5: de REM-slaap of droomslaap
De diepe slaap wordt ook wel de herstelslaap genoemd. Tijdens deze fase komen groeihormonen vrij, je lichaam herstelt zich en doet nieuwe kracht op. Je droomslaap is belangrijk voor je mentale herstel. Alles wat je overdag meemaakt, verwerk je in deze fase. Hoeveel uur je dan precies nodig hebt om voldoende te hebben geslapen, verschilt per persoon. Maar volgens wetenschappelijke onderzoeken ligt dit voor volwassenen tussen de 7 en 9 uur per nacht. Bij minder dan 6 uur slaap per nacht, zijn er dezelfde negatieve cognitieve effecten te zien als bij iemand die een nacht helemaal niet slaapt. [1]
Slapen is dus erg belangrijk, maar niet voor iedereen is goed slapen altijd vanzelfsprekend.
Kan je 's avonds slecht in slaap komen, wordt je vaak wakker en kom je dan slecht weer in slaap? Of ben je vaak overdag snel vermoeid? Lees dan onderstaande tips.
Tip 1:
Creëer je eigen slaapritueel. Voor kinderen is dit vaak vanzelfsprekend. We stoppen ze onder de douche, poetsen hun tanden en lezen nog een verhaal voor. Door dit te doen, gaat je lichaam zich alvast voorbereiden op zijn ‘slaapstand’. Bij de herhaling creëert je brein een onbewuste associatie met de voorbereiding op het slapen. Deze reactie wordt ook wel: Pavlov reactie genoemd.
Tip 2:
Zorg voor een goede slaapomgeving. Maak je kamer stil en donker, zorg voor een goed matras met schone lakens en zet de verwarming een tikje lager. De beste temperatuur is tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Tip 3:
Schrijf wanneer je piekert je gedachten letterlijk ‘van je af’. Dit kan je doen voordat je gaat slapen, maar ook als je s’ nachts wakker wordt en door het piekeren niet meer in slaap komt.
Tip 4:
Dim het licht en vermijdt blauw licht van je telefoon, computer of tv. Dit onderdrukt de stof Melatonine. Deze stof zorgt er namelijk voor dat je slaperig wordt en helpt ons biologische ritme aan te houden. [2]
Tip 5:
Beweeg voldoende overdag (het liefst buiten). Een goede voorbereiding op goed slapen begint al overdag. Bewegen en het buitenlicht zorgen dat je lichaam s’ avonds moe genoeg is om lekker te kunnen slapen. Vermijdt alleen wel intensief sporten in de avond. De aanmaak van adrenaline zorgt namelijk weer voor een averechts effect.
Tip 6:
Drink geen koffie of alcohol vlak voor het slapen. De cafeïne zorgt ervoor dat je alerter bent. Door alcohol slaap je wel snel in, maar doorloop je minder goed de slaapcycli.
Ook zou je het misschien niet denken, maar van te weinig slapen kan je gewicht ook toenemen. De hormonen verstoren namelijk je hongergevoel, waardoor je meer honger lijkt te hebben en je minder puf hebt om ongezonde verleidingen te weerstaan. Genoeg redenen dus om je nachtrust eens onder de loep te nemen! Meer tips lezen om af te vallen? Lees dan deze blog!
Heeft er iemand ervaring met deze https://www.flinndal.nl/assortiment/nachtrust-forte of is het beter om te mediteren met muziek of iets dergelijks voor een betere slaap?
Druiven eten helpt dat echt?